Başkan Koloğlu, “Türk mahkemelerinin işçiler tarafından açılan haksız tazminat davalarını müteahhitlik şirketleri aleyhine karara bağlamaları, Türk işçi istihdamını sekteye uğratarak Türk ekonomisinde, her yıl milyarlarca dolar kayba neden oluyor.”

Başkan Koloğlu,” İstihdamda teşviklerin karmaşık yapısından dolayı uygulama zorlukları yaşanmakta.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’na Ziyaret

Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu başkanlığında İNTES Yönetim Kurulu, 18 Eylül 2017 tarihinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’ nu makamında ziyaret ettiler.

Ziyarette, inşaat sektörüne ilişkin çalışma hayatı sorunları Sarıeroğlu’na aktarıldı ve Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri Kapsamında Türk İşçisi Çalıştırılmasına Yönelik Engellere İlişkin Sektör Raporu sunuldu.

Görüşmeye Başkan Koloğlu ile birlikte Yönetim Kurulu Başkan Vekilleri İlhan Adiloğlu, Kemal Güleryüz, Yönetim Kurulu Üyesi Gültekin Güvensoy ve İNTES Genel Sekreteri H. Necati Ersoy katıldı.

Görüşmede, Yurt Dışı Müteahhitlik Hizmetleri kapsamında yaşanan sorunlara ilişkin konuya açıklık getirilirken iş mahkemelerinin yurt dışı çalışmalara özgü verdiği kararlar, işçi alacaklarına ilişkin zamanaşımı, yurt dışı çalışmalarda işverenlerce ödenen sigorta primlerinin işveren maliyetlerine getirdiği yük, sigorta teşviklerinde yaşanan karışıklıklar nedeniyle teşviklerden yararlanamama sorunlarına ilişkin konular, Bakan Sarıeroğlu’na sunuldu.

Bu kapsamda, detaylı olarak, son yıllarda yurt dışı müteahhitlik şirketlerinin istihdam ettiği Türk işçi sayısının süratle düştüğü bu düşüşün ana nedeninin Türk mahkemelerinin işçiler tarafından açılan haksız tazminat davalarını müteahhitlik şirketleri aleyhine karara bağlamaları olduğu, bu gelişmelerin, Türk vatandaşlarının istihdamını sekteye uğratarak Türk ekonomisinde, her yıl milyarlarca dolar kayba neden olduğu ifade edilerek, bu durumun çözümüne yönelik öneriler aktarıldı.

Konuya ilişkin Başkan Koloğlu, “Amacımız, Türk işçi istihdamının artmasının yanı sıra ülkemizin en önemli gücü olan genç mühendis ve mimarlarımızın yurt dışında çalışmalarının devamlılığını temin etmektir. Zira yurt dışına giden teknik personelimiz hem teknoloji transfer etmekte hem de yurt dışında yeni teknik altyapıya sahip firmalarımızın oluşmasına katkı sağlamaktadır.” dedi.

Koloğlu, Bakan Sarıeroğlu’na yaptığı açıklamada; kayıt dışı çalışmanın olmadığı, yüksek sayıda kişinin istihdam edildiği ve yüksek tutarda sigorta primi ödemelerinin yapıldığı yurt dışı müteahhitlik hizmetlerinin sigorta primleri yönünden teşvik edilerek desteklenmesinin, istihdama ve ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayacağına ilişkin görüşlerini paylaştı.

Bakan Sarıeroğlu’na iletilen sorunlar kapsamında, mahkemelerin İŞKUR tarafından hazırlanan tip sözleşmeleri göz ardı eder hale geldiği ve 30-40 sene öncesine ilişkin talepleri, zamanaşımı sürelerini içtihatlar ile esneterek kabul ettiği belirtilerek, İŞKUR tarafından da imzalanan yurt dışı hizmet akdinde yeni düzenlemelere yer verilmesi gerektiği vurgulandı.

Komisyon çalışmaları tamamlanan ve TBMM gündemine alınması beklenen İş Mahkemeleri Kanunu tasarısında yer alan zamanaşımı süresinin iki yıla çekilmesi ve bu konuda Kanun’un yürürlüğe girdiği tarihten önce sona eren iş sözleşmeleri bakımından bir geçiş maddesi getirilmesi önerisi, gerekçeleri ile aktarılmış olup, bilhassa yurt dışı çalışmalar bakımından bu sürenin önemi vurgulandı.

Diğer yandan, İNTES tarafından, sigorta mevzuatı yönünden işverenlerin Genel Sağlık ve İsteğe Bağlı sigorta kolları primi olarak %32,5 prim yükü ile karşı karşıya kaldıkları vurgulanarak, yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine özgü teşvik getirilmesi talep edildi.

Başkan Koloğlu tarafından istihdam seferberliği kapsamında yurt dışında çalışan Türk işçilerinin de genel sağlık sigortası ödemelerinde 6824 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun kapsamında gelir tespitine tabi olarak tescil edilmelerinin sağlanması, böylece Kanun’un ilgili maddesi kapsamında tescil edilenlerin aylık prime esas kazanç tutarı, prime esas günlük kazanç alt sınırının otuz günlük tutarı kabul edilerek prime esas kazancın %3’ü oranında genel sağlık sigortası primi tahakkuk ettirilmesine yönelik teşviklerin önemli olduğu aktarıldı.

Görüşmede, Sayın Bakan’a, kayıt dışı istihdamla mücadelede kararlı politikalar yürütülmesi nedeniyle oranlarda ciddi düşüşler olmasının başarı olduğu ifade edildi. Kayıtlı istihdamı teşvik kapsamında, işverenlere yönelik birçok teşvik uygulamasının da bu başarıda etkin olduğu vurgulandı.

Bakan Sarıeroğlu’na, getirilen teşviklerin karmaşık yapısından dolayı uygulama zorlukları yaşandığına dair izlenimler aktarıldı. Bu kapsamda, birçok teşvikin uygulamasının diğer teşvikler yönünden bağlayıcı olduğu, aynı anda birden çok teşvikten yararlanmanın mümkün olmadığı ve teşvikten yararlanma şartlarının da bir o kadar kısıtlayıcı olduğu belirtildi. Teşviklerin karmaşık yapısını anlaşılabilir kılmak ve hızla değişen düzenlemeleri takip edebilmek adına, işverenlerin yaşadığı güçlükler anlatılarak bu karmaşık yapının sadeleştirilmesi ve uygulamasının kolaylaştırılması gerektiğine ilişkin yaşanan sıkıntılar paylaşıldı.

İNTES tarafından sunulan öneriler, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından değerlendirilebileceği ifade edildi..