İNTES’in 179’uncu Geleneksel Toplantısının onur konuğu ve konuşmacısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk çalışma hayatının gündemindeki konuları değerlendirdi. Toplantıda Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile İNTES arasında “İnşaat Sektöründe İş Sağlığı ve Güvenliği” Protokolü imzalandı.
İnşaat Sektörü ve İstihdam konulu İNTES Geleneksel Toplantısı’nın onur konuğu ve konuşmacısı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk oldu.
Toplantının açış konuşması İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu tarafından gerçekleştirildi.
İstihdam konusunda değerlendirmeler yapan Koloğlu iki milyon kişiye istihdam sağlayan inşaat sektöründe gerçekleşen yatırımların yeni istihdam alanları yaratmak için önemli fırsatlar sağladığını aktardı.
Koloğlu sektörün önceliğinin iş gücümüzün niteliğinin artırılması ve güvenle çalışmasının sağlanması olduğunu belirterek İNTES’in bu amaçla yürüttüğü mesleki yeterlilik ve meslek standartları çalışmalarından söz etti.
Koloğlu Türkiye Mesleki Yeterlilik Merkezinde –TÜRKİYE MYM, 21.000 işçinin belgelendirme çalışmasının yapıldığını belirterek bir sosyal sorumluluk projesi olarak Ankara Sanayi Odası ile birlikte yürütülecek er ve erbaşlar ayrıca kader mahkumlarına mesleki yeterlilik belgesi verme amacıyla hayata geçirilmesi planlanan projeden söz etti.
İş sağlığı ve güvenliği kültürü ülke çapında geliştirilmelidir
Başkan Koloğlu Bakanlıkla birlikte Toplantı gündeminde yer alan protokolden de söz ederek Cumhurbaşkanımızın İkinci 100 günlük eylem planında “Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası” yer almıştır. Bugün, Bakanlığımızla, iş sağlığı ve güvenliği protokolü imzalayacağız. Bu Protokol iş birliği çalışmalarımızın devamı niteliğinde olacaktır. İmzalayacağımız protokolün ilham kaynağı yine Cumhurbaşkanımızın talimatıdır. Bu talimat; iş sağlığı ve güvenliği kültürünün ülke çapında geliştirilmesidir. Sürdürülebilir bir yönetim modeli oluşturulmasıdır.
Yüksekte çalışma konusunda 3 büyük kentte toplantılar düzenleyeceğiz. Kamu projelerinde iş sağlığı ve güvenliği çalışmaları yapacağız. Hedefimiz, iş güvenliğinin sadece yüksekte değil, şantiyenin her yerinde sağlanmasıdır.” dedi.
Müteahhitlik sektörünün çalışma hayatına ilişkin teknik sorunlarına da değinen Koloğlu Müteahhitlerin yurt dışında Türk işçisi çalıştırmaktan vazgeçtiklerini bu nedenle de yurt dışında Türk işçisi istihdamı için radikal adımlar atılmasının önemine vurgu yaptı. Sözlerinin devamında Hükümet olarak istihdam teşviklerinde önemli düzenlemeler yapıldığını ancak daha sade ve uygulanabilir bir sisteme ihtiyacın olduğunu belirten Koloğlu nitelikli iş gücünün teşviklerde önemli bir yeri olması gerektiğini ifade etti.
Koloğlu özellikle çalışırken yeterlilik belgesi alan işçilerimiz teşvikten yararlanamadığını, sınav ücreti konusundaki teşviklerin 2019 yılı sonunda biteceğini açıklayarak, “Sayın Bakanım, teşvikten yararlanmanın sağlanması ve sürenin uzatılmasında desteğinizi bekliyoruz.” ifadesini kullandı.
Sektörün önemli konularından Asgari İşçilik Oranları Komisyonu çalışmaları ile ilgili düşüncelerini de paylaşan Koloğlu her yıl oranların teknolojiye uygun olarak yenilendiğini, komisyon oranların yenilenmesi konusunda teknik çalışmalarını tamamladığını belirterek Sayın Bakan’a hitaben “Sayın Bakanım, yeni oranların yayımlanması için talimatlarınızı bekliyoruz. Sorunlarımızla ilgili Bakanlığımıza ayrıntılı bir rapor sunacağız. Talimatınızla kurulacak üst düzey komiteyle çalışmalar yapmak ve sonuçlarını size sunmak istiyoruz.” dedi.
Koloğlu sözlerini İNTES’in çalışmalarına destek veren ve güçlü bir diyalog içinde olan Bakanlık kuruluşlarına teşekkür ederek tamamladı.
Konuşmalarını yapmak üzere kürsüye davet edilen Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk Türkiye’nin büyümesinde inşaat sektörünün payının çok büyük olduğunu belirterek sektöre ilişkin şu verileri paylaştı ” Kendisine bağlı 200’den fazla alt sektörün ürettiği mal ve hizmete talep oluşturan inşaat sektörüne sayılara baktığımızda da bu gelişimi, değişimi çok açık bir biçimde görmekteyiz. İş yeri sayıları 2002 yılında yaklaşık 96 bin iken, %121 artışla bugün 214 bin iş yeri sayımız var. 2002 yılında yaklaşık 713 bin çalışan sayımız varken bu sektörde bugün yüzde 192 artışla 2 milyona ulaşmış bir çalışan sayımız mevcut.” diye konuştu.
Türk müteahhitleri ülkemizin adını yüceltiyor
Türk inşaatçıların, müteahhitlerin sadece Türkiye değil dünyanın dört bir yanında Türkiye’nin adını yücelttiğini dile getiren Bakan Selçuk, sektörü her alanda desteklemenin, problemlere hızlı ve etkin çözümler üretmenin hem hükümetin hem de Bakanlığın öncelikli sorumluluk alanlarından biri olduğunu kaydederek “Bugün sadece ülkemizde değil, dünyanın dört bir yanında Türk inşaatçılarımız, Türk müteahhitlerimiz ülkemiz adına ülkemizin adını yüceltiyor, bayrağımızı dalgalandırıyor ve bizi gururlandırıyorsunuz. Bu anlamda tekrar sizlere bir teşekkürü de borç biliyorum. Bu yüzden sizin varlığınız bizim için çok kıymetli, çok değerli ve sizleri her alanda desteklemek, problemlerinize hızlı ve etkin çözümler üretmek için hem Hükümetimiz olarak hem de Bakanlığımız olarak öncelikli yaptığımız çalışmalar mevcut.” sözleriyle düşüncelerini paylaştı.
Büyüme, ihracat ve istihdam verilerine işaret eden Bakan Selçuk, Türkiye’nin sürdürülebilir bir büyüme hedefine işverenler ve çalışanlarla beraber yürüdüğünü belirtti. İşçi ve işveren taraflarının ortak mutabakatıyla asgari ücretin 2 bin 20 liraya çıkarıldığını anımsatan Bakan Selçuk, AK Parti hükümetleri döneminde 3 kez tüm tarafların oy birliği ile belirlenen asgari ücrette 4’üncü oy birliğinin kendi Bakanlığı dönemine nasip olduğunu bu başarıda en büyük payın işçi ve işverenlere ait olduğunu söyledi.
Bakan Selçuk, iş kazalarına ilişkin görüşlerinden de söz etti. Tüm dünyada inşaat sektörüyle ilgili en başta gelen sorunlardan birinin yaşanan iş kazaları olduğuna dikkati çekerek, “İnşaat sektöründe meydana gelen kazaların birçoğu yüksekten düşmeden kaynaklanıyor. Bu kazaların büyük bir kısmı çatı, kat kenarlarından, iskelelerden, asansör boşluğu ve yapıdaki diğer boşluklardan düşme şeklinde gerçekleşiyor. Bugün imzalayacağımız protokolün de ana gündem maddesi işte bu. Yüksekten düşmenin önlenmesine ilişkin gerekli mevzuat düzenlemelerini içermekte.” dedi.
Yıl başında yayınlanan yönetmelik değişikliğini ilk kez İNTES’in Geleneksel Toplantısı’nda açıklayan Selçuk, geçici kenar koruma sistemleri, cephe platformları, güvenlik ağları ve yaşam hatlarının standardının uygunluğunu yüksekten düşmekten önlemek adına zorunlu hâle getirildiği bilgisini paylaştı ve şu ifadeleri kullandı “Atılan bu adımlarla amacımız, umudumuz o ki, daha sağlıklı, daha güvenli yarınların inşasında bir umut olacağız. Her ne kadar istihdam ve iş gücünün artırılması, işsizliğin azaltılması, ülke ekonomisi bakımından oldukça önemli olsa da bu gelişmelerdeki tabii ki en büyük itici güç bireylerin huzuru ve sağlığı. Bu önemli hususu da asla göz ardı etmiyoruz ve her zaman “Önce İnsan” diyoruz ve insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatı sağlamak, bir çalışma hayatı temin etmek için uğraşıyoruz. Çünkü tek bir çalışanımızın dahi mesleği sebebiyle hayatını kaybetmesine tahammülümüz hiçbir zaman olmadı.”
Bakan Selçuk “Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası” nı başlatıyoruz
Bakan Selçuk yaptığı konuşmada protokol kapsamında yüksekte güvenli çalışma bilincini oluşturmak için “Yüksekte Güvenli Çalış Kampanyası”nı başlattıklarını açıklayarak, “Kampanyamız Sayın Cumhurbaşkanımızın riyasetinde yürüttüğümüz ikinci 100 Günlük İcraat Programımızın da önemli bir icraatı aynı zamanda.” dedi.
2012 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın desteğiyle müstakil bir İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu yayınladığını hatırlatan Selçuk alt düzenlemeleri de hızlı yürürlüğe koyarak mevzuatı gelişmiş ülkeler seviyesinden daha yukarıya çıkardıklarını belirtti.
Selçuk Yasal altyapıyı tamamlayarak, denetimleri de yaparak belli bir dönüşümü, belli bir kültürel değişimi de sağlamayı hedeflediklerini belirtirken bunu yaparken özellikle sektörle, sivil toplum kuruluşlarıyla ortak akıl ve istişare kültürü oluşturarak daha doğru sonuçlar elde edebileceğine inandığını ifade etti.
İNTES en değer verdiğimiz paydaşlarımızdandır
Kazaları ve kayıpları önleyebilmek ve en aza indirebilmek amacıyla da tüm paydaşlarıyla ortak birçok projeye ve anlaşmaya imza atıldığı bilgisini paylaşan Selçuk, özellikle yüksekte çalışma kaynaklı işlerde kazaların önlenebilmesi amacıyla inşaat sektörünün tüm taraflarına yönelik birçok faaliyet gerçekleştirdiğini belirterek “İNTES, ortak uygulamalarda hayata geçirdiğimiz en önemli, en değer verdiğimiz paydaşlarımızın bir tanesidir. Burada Sayın Başkanımız başta olmak üzere, tüm Yönetim Kurulumuza da tekrar teşekkür etmek isterim.” dedi.
Selçuk Bakanlık ve İNTES’in geçmiş dönemlerde gerçekleştirdikleri çalışmalardan söz ederek 2013-2014 yıllarında protokol doğrultusunda İNTES ile sektöre yönelik rehber hazırladıklarını, birlikte Güvenli İskele Projesi’ni gerçekleştirildiğini hatırlattı.
Belgeli iskele üretici sayısını sıfırdan 61’e çıkarıldığını belirten Selçuk, “Hedef Sıfır” diyerek, 33 ilde Bakanlığın üst düzey yöneticileriyle iş yeri ve paydaş ziyaretlerde bulunulduğunu, çeşitli sempozyumlar, seminerler, eğitimler yapmaya devam edildiğini anlattı.
Selçuk, gerçekleştirilen çalışmalar neticesinde ölümlü kaza oranının 2002 yılına oranla % 37 azaldığına vurgu yaparak şu ifadeleri kullandı “Tabii ki amacımız, bu rakamları sıfırlayabilmek, daha da düşük rakamlara ulaşabilmektir. Bu hedeflere ulaşmamızda İNTES gibi dayanışma içerisinde hareket ettiğimiz kıymetli paydaşlarımızın rolü çok büyük. Ben huzurlarınızda İNTES nezdinde bu konuya hassasiyet gösteren tüm sektör paydaşlarımıza, inşaat sektörümüzün değerli temsilcilerine teşekkür etmek isterim.
İNTES ile 16 Ocak 2019 tarihinde imzalanan protokolün sektör paydaşlarıyla dayanışmaya dayalı ortak aklın ürünlerinden birisi olduğunu belirten Selçuk, Protokol kapsamında yüksekte güvenli çalışma bilincini oluşturmak için “Yüksekte Güvenlik Çalış Kampanyası’nı başlatıyoruz” dedi. Protokolle, iş sağlığı ve güvenliği alanında sektörde hem teknik bilgi düzeyinin hem de farkındalığın artırılması amacıyla, özellikle kamu projelerinde iş sağlığı ve güvenliği konusunda çalışmaların yürütülmesini sağlayacağını açıkladı.
Selçuk konuşmasının devamında protokolle, inşaat sektörüne yönelik iş sağlığı ve güvenliği mevzuat hazırlık çalışmalarında taraflar arasında iletişim ve ortak çalışmaları da hızlandıracağını açıkladı.
Bakan Selçuk, iş sağlığı ve güvenliğinin herkesin ortak sorumluluğu olduğunun altını çizerek, “İş sağlığı ve güvenliği koşullarının istenen seviyeye getirilebilmesi ancak işçi-işveren temsilcileri, uzmanlar, profesyoneller, STK’ler, kamu kurumları, özel sektörün karşılıklı bu konuya hassasiyet göstermesi, iş sağlığı ve güvenliğini sahiplenmesiyle mümkün.” değerlendirmesinde bulundu.
Çalışma hayatındaki standartları yükseltmek için bütün taraflarla karşılıklı ve iletişime çok açık olduğunu, işverenler başta olmak üzere, konunun tüm muhataplarına da çok fazla güvendiklerini belirten Selçuk, şunları kaydetti “Geçtiğimiz haftalarda başlattığımız maden, inşaat, kimya gibi çok tehlikeli sektörlere yönelik projelere hibe desteğimizi de buradan duyurmak isterim. Çok tehlikeli sektörlere yönelik iş sağlığı ve güvenliği koşullarını iyileştirme adına işçi, işveren kuruluşlarımızın, STK’lerimizin, sanayi, ticaret ve meslek odalarımızın, üniversitelerin ve hatta meslek liselerimizin geliştireceği projelere yaklaşık 40 milyon lira hibe desteği sağlayacağız. Sizlerden gelen proje fikirleri ve benzeri ortak çalışma önerileri her zaman başımızın tacı oldu. İnşallah bu hibe desteklerine de yeteri kadar başvurulacağına ve çok güzel projeler oluşacağına inanıyoruz.”
Bakan Selçuk sözlerini “Toplantımızın ve imzalayacağımız protokolümüzün de hem ülkemize hem de bu sektöre hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum.” diyerek noktaladı.
Konuşmaların ardından Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile İNTES Başkanı Celal Koloğlu, “İş Sağlığı ve Güvenliği İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.
Geleneksel Toplantı Bakan Selçuk’a İNTES Hatıra Ormanı’nda dikilen fidanlar için sunulan sertifika takdimi ile son buldu.