Katılımcı

Yargıtay 21.Hukuk Dairesi Başkanı Mesut Balcı

Telekonferansların sekizincisi Yargıtay 21.Hukuk Dairesi Başkanı Mesut Balcı’nın  katılımı ile gerçekleştirildi.

Toplantıda Balcı, 21 Hukuk Dairesinin iş kazası ve meslek hastalığına ilişkin kararları çerçevesinde bilgi vererek, katılımcıların sorularını yanıtladı.

Mesut Balcı konuya ilişkin açıklamalarda bulunurken domuz gribinde yaşanan olaylardan örnekler verdi. Ukrayna’da yaşanan domuz gribi vakasının Yargıtay tarafından iş kazası olarak kabul edildiğine dair örneği paylaştı.

COVİD 19’un işin yürütümü şartlarından kaynaklanmadığı için meslek hastalığı sayılmayacağına açıklama getiren Balcı, 6331 sayılı kanunun tüm iş kollarına yönelik hazırlandığını mevcut kanunun koşullarında bir sağlık çalışanının bile ayrılamayacağını söyledi.

Balcı işverenin salgına yönelik tüm önlemleri alması gerektiğinin önemine vurgu yaparak ancak tüm önlemlere rağmen bir bulaş durumu olursa kaçınılmazlığa yakın bir durum olacağına vurgu yaptı.

İşçinin işverenin salgına karşı her hangi bir önlem almadığını kanıtlaması durumunda işverenin kusur sorumluluğunun doğabileceğini, işçinin ise önlemlere uymadığı zaman kendisinin kusur sorumluluğu olacağını ancak kaçınılmazlık durumunda ne işçinin ne işverenin sorumluluğu olabileceğini sözlerine ekledi.

İşverenin iş kazalarını zamanında bildirmesi gerektiğini hatırlatan Balcı bildirmediği sürenin ödenmesi gerekli tutarların işverenden tahsil edileceğinin altını çizdi.

Balcı COVİD 19 nedeniyle işverenin her türlü önlemi almasına, işçinin eğitim almasına rağmen vakanın ölümle sonuçlanması durumunda Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından işçinin ailesine aylık bağlanmasının yerinde olacağına dair görüşlerini açıkladı.

Balcı şu açıklamalarda da bulundu : Mücbir sebep ise kaynağı işyeri dışında olan öngörülemeyen bir nedendir. Burada işyeri dışında diyerek illiyet bağını kestiği için işveren sorumluluktan kurtulur. Diğer yandan mücbir sebep öngörülebilir bir hal değildir. Bu hastalık öngörülebilir olduğu için mücbir sebep olamaz. Öngörülebiliyor, bulaşabilir ama engellemesi de mümkün değil bu nedenle kaçınılmazlık hali olarak düşünüyorum. Ama işçinin işverenin gerekli tüm önlemleri almadığı konusunda delili var ise o zaman işverenin kusur sorumluluğu da doğacaktır.