İNTES’in Türkiye Müteahhitler Birliği – TMB iş birliğinde organize ettiği iftar programı 17 Mayıs 2019 tarihinde gerçekleşti. Programın Onur Konuğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanı M. Cahit Turhan oldu.

İftar programına Bakan Yardımcısı Enver İskurt, Karayolları Genel Müdürü Abdülkadir Uraloğlu ile ilgili bürokratlar, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bağlı ve ilgili kuruluşlarının temsilcileri, sivil toplum kuruluşları yöneticileri, üst düzey bürokratlar ve İNTES ve TMB üye firmalarının yöneticileri katılım gösterdi.

Arjantin, Filipinler, İsviçre, Kosta Rika, Lübnan, Macaristan, Kuzey Makedonya, Peru, Türkmenistan, Tacikistan, Zambiya, KKTC, Bosna Hersek, Güney Afrika, Gana, Ruanda ve Sri Lanka büyükelçileri de katıldı.

Programda her iki kuruluş adına Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Mithat Yenigün hitap etti.

İnşaat sektörü olarak mevcut ekonomik güçlüklerin farkında olduklarını kaydeden Mithat Yenigün, “Ancak ülkemizin ekonomik gücünün de bilincindeyiz. Sektör olarak, her zaman üzerimize düşen fedakârlığı yapmaya da hazırız. Bununla birlikte bütçe olanakları dikkate alınarak kamu harcamalarında yapılan tasarruflar birçok firmamızı zor durumda bırakmıştır. Mevcut projelerin geleceğine bir an önce karar verilmesini bekliyoruz. Yeni yatırımların önceliklerinin de belirlenmesi gerekiyor. Bu olmadan, kısa ve orta vadeli plan yapamıyoruz. Bu kapsamda, yatırım önceliklerinin belirlenmesi ve ödeneklerin açıklanması kritik önem taşımaktadır. Bizimle birlikte taşeronlarımız, tedarikçilerimiz, çalışanlarımız da bu kararları bekliyor. 2019 yılında önceliği, devam etmekte olan işleri tamamlamaya vermek gerektiğine inanıyorum. Bu çerçevede, ihtiyaç duyulan ek ödenek tahsisinde sizin desteklerinizi bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Yenigün şöyle devam etti: “İçinden geçmekte olduğumuz zorlu koşullarda ümitsizliğe kapılmadan ama kontrolü de elden bırakmadan hep daha ileriyi hedeflemek durumundayız. Bunu yapacak gücümüz her zaman olmuştur, yine vardır. Bu yolda bizler, iş dünyasının temsilcileri olarak; Sayın Cumhurbaşkanımız, siz Değerli Bakanımız ile hükümetimiz ve bürokratlarımızın desteğiyle yılmadan çalışmaya devam edeceğiz.”

Programda konuklara hitap eden Turhan öncelikle İNTES ve TMB’nin sektördeki yerine ilişkin şu ifadeleri kullandı “Kurulduğu 1952 yılından beri çatısı altında buluşturan TMB’nin, yurt içindeki inşaat işlerinin %70’ini, yurt dışında da Türk müteahhitlerin yaptığı işlerin %90’ını gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Turhan, “TMB, bu yönüyle, 70 yıla yaklaşan dinamik yapısıyla, ülkemiz ekonomisine büyük değer katan en köklü ve önemli sivil toplum örgütlerimizdendir. TMB, dünyanın 123 ülkesinde faaliyet gösteren üyeleriyle, toplamda 9 bin 600 proje üretmiş ve 380 milyar dolarlık ekonomik büyüklük elde etmiştir. Bu, göğsümüzü kabartan, gurur verici bir tablodur. Emek veren, alın teri akıtan herkesi gönülden tebrik ediyorum. Aynı gurur verici tablo 1964 yılında kurulan İNTES için de geçerlidir. Faaliyetleriyle müteahhitlik sektörünün gelişmesine büyük katkı sağlayan İNTES üyeleri, ülkemiz ekonomisinin sürdürülebilir büyümesine ve dolayısıyla kalkınmasına yardımcı olmaktadırlar” diye konuştu.

Bakan Turhan inşaat sektörüne ilişkin görüşlerini de paylaştı. Türk müteahhitlerinin dünyanın çehresini değiştirdiklerini aktararak “Binlerce kilometre uzayan yollar, açılan tüneller, demir yolları, yükselen köprüler, havalimanları, limanlar, binalar, hastaneler, okullar, üniversiteler, fabrikalar, sanayi tesisleri, herkes bir şekilde hizmet yapıyor elbette ama siz somut, müşahhas eserlerle her yerde iz bırakıyorsunuz. Bu yüzden sadece bir bina, köprü, yol ya da tünel değil, bu milletin umutlarını yeşertiyor, sofrasını zenginleştiriyor, geleceğini inşa ediyorsunuz.”

İnşaatın ülkemizin ekonomisini tetikleyici gücü olduğu olgusuna vurgu yapan Bakan Turhan çimento, seramik, mobilya, cam sanayi ve lojistik gibi 200’e yakın sektöre doğrudan ve dolaylı yoldan can veren inşaat sektörünün ülkemiz için stratejik öneme sahip olduğunu dile getirdi.

Bakan Turhan son yıllarda hem yapı malzemelerinin hem de müteahhitlik hizmetleri ihracatının artmasıyla, sektörün önemi daha da artırdığını aktardı.

Sektörün sorunlarını iyi bildiğini ifade eden Bakan Turhan bugüne kadar sektörün önündeki engelleri kaldırmak için çalıştıklarını ve çalışmaya da devam edeceğini önemle vurgulayarak şu ifadeleri kullandı “Hükümet olarak sektöre yönelik desteğimizi artırarak sürdürmekteyiz. Sektörün önündeki engelleri ortadan kaldırmak için elimizden gelen her şeyi yaptık, yapmaya da devam ediyoruz. Bu kapsamda, parolamız belli; sınırsız ticaret. Sektördeki kayıt dışılığı azaltacak adımları sektör temsilcilerimizle birlikte atmamızın yanı sıra; komşu ülkeler başta olmak üzere birçok ülkeyle vizeleri karşılıklı olarak kaldırdık. Teminat mektubu ve bankacılık sistemi konularındaki sıkıntıları gidermek için de önemli adımlar attık, atmaya devam ediyoruz. Sektörün sorunlarını çok iyi biliyoruz çünkü masada da sahada hep diyalog halindeyiz ve bu sorunları gidermek için de hep birlikte yoğun bir şekilde çalışıyoruz.”

Bir ülkenin gelişmişlik düzeyinin ulaştırma altyapısıyla sıkı sıkıya bir bağlantısı olduğu hususuna vurgu yapan ulaşım altyapısına sahip olunmazsa, sanayi, tarım, turizm gibi sektörlerinde ivme kaybedeceğini, belirterek “Ekonomimizi sarsmaya yönelik birtakım saldırılar olsa da biz, doğru bildiğimiz yoldan dönmeyeceğiz. Türkiye güçlü bir ülke. Yeter ki birliğimiz, bütünlüğümüz bozulmasın. Bugüne kadar hangi krizleri alt ettiğimizi sizler çok iyi biliyorsunuz. Hükümet olarak müteahhitlik sektöründe, kamu, özel sektör iş birliğini her zaman çok önemsedik. Bu iş birliğinden doğan enerji, özellikle zorlu dönemlerinde bizlere güç verdi.”

Otoyollar, bölünmüş yollar, havaalanları, limanlar, yüksek hızlı tren hatları, tüneller, köprüler, İstanbul Havalimanı, Marmaray, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim ve Osmangazi köprüleri gibi dev projeleri başarıyla bitirerek hizmete açılan büyük ölçekli projelere ilişkin de konuşan Bakan Turhan bu projelerin birçoğunu yap-işlet-devret modeli ve kamu-özel ortaklığıyla hayata geçirdiklerini dile getirdiklerini, projelerin en önemli çözüm ortağının özel sektör olduğuna ilişkin düşüncelerini paylaştı. Bakan Turhan yüksek maliyetli projelerin yine kamu özel sektör iş birliği projeleri ile yürütüleceğine dair bilgileri aktardı.

Ödenek sıkıntısı gibi sektörün sorunlarını yakından tanıyan bir Bakan olarak bu sıkıntıları hep birlikte yenileceğini belirten Turan, tasfiye, devir konularına ilişkin şu açıklamaları yaptı:

2018 yılında özellikle malzeme fiyatlarında oluşan enflasyon üstü artışların bazı işlerin yapılabilirliğini zorlaştırdığını, TEFE-TÜFE rakamlarının bu artışları karşılayamadığını, 2018 yılında sektörün sorunlarına çözüm olmak için fiyat farkı kararnamesi hazırladıklarını fakat sadece Tasfiye Kanunu’nu meclisten geçirerek uygulamaya koyduklarını, bunu takip edeceklerini, tasfiye edilen işlerin yeniden ihalelerinin gerçekleştirileceğini, sektör temsilcilerine açıkladı. Bakan Turhan ülkemizin bu altyapı yatırımlarına ve hizmetlere ihtiyacı olduğunu bu nedenle tasfiye edilen işlerin bir an önce yeniden ihalelerini gerçekleştirip, bunları tamamlayıp ülkemizin ve insanımızın hizmetine sunacaklarına ilişkin planlarını anlattı.

Bakan Turhan sözlerini şu ifadelerle noktaladı “Yakın coğrafyamızdaki olumsuzluklar son bulduğunda, sizlere yine büyük görevler düşecektir. Neticede bu alandaki başarıya da kazanca da milletimizin, ülkemizin kazancı gözüyle bakıyoruz. Zorluklar sizi yıldırmasın, birileri kriz olsun, çarklar dursun, çivi çakılmasın diye el ovuşturuyor, bunun farkındayız. Arkadaşlar bunlara fırsat vermemek gerekiyor. Hayat hiçbir zaman tekdüze bir çizgi değildir; yolda engeller de çıkabilir, sorunla da karşılaşılabilir” diye konuştu.