İNTES’in 172’inci Geleneksel Toplantısının onur konuğu ve konuşmacısı Çalışma ve Sosyal güvenlik Bakanı Süleyman Soylu oldu
Koloğlu, “Türkiye küresel olumsuzluklara rağmen, 20,5 milyar dolar değerinde 179 proje üstlendi” dedi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu “Çalışma hayatında kayıt dışı oranı yüzde 52’lerden yüzde 32,05’lere geldi” dedi
Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) ile Yol-İş Sendikasının birlikte düzenledikleri “Çalışma Hayatında Son Gelişmeler konulu Geleneksel Toplantısı 29 Mart 2016 Salı akşamı Sheraton Otel’de yapıldı. Toplantının onur konuğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu oldu.
Toplantı Türkiye YOL-İŞ Sendikası ev sahipliğinde gerçekleştir. İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada öncelikle Başkan Ramazan ve tüm YOL-İŞ yönetimine teşekkür ederek başladı.
Koloğlu konuşmasında çalışma hayatının gündemindeki yaşanan gelişmeleri değerlendirerek, kayıt dışı ile mücadelenin önemine vurgu yaptı ve 2023 yılında kayıt dışı istihdam oranındaki hedefin yüzde 15 olarak belirlendiğini bildirerek, “Bu hedef doğrultusunda, prim tabanı genişletilmeli” dedi.
Koloğlu, Türkiye’de İş Kanunu’ndan, Sosyal Güvenlik Reformuna, genel sağlık sigortası düzenlemesinden, istihdam teşviklerine kadar çok önemli adımlar atıldığını söyledi.
Kayıt dışı istihdamla mücadele için prim tabanının genişletilmesi gerektiğine işaret eden Koloğlu, “İstihdam ve sigorta prim yüklerinin azaltılmasına devam edilmelidir. Ülkemizde vergi ve sigorta prim yükleri %36,8 düzeylerindedir” diye konuştu.
Yurt dışında Türk işçi çalıştıramıyoruz
Koloğlu, firmaların yurt dışında Türk işçisi çalıştıramadıklarını dile getirdi. Firmalarla işçiler arasında yargıya intikal eden uyuşmazlıklar yaşandığının altını çizen Koloğlu, “Yurt içinde 2 bin liraya çalışan bir ustaya, yurt dışında 2 bin dolar ücret verilmektedir. Yapılan iş sözleşmelerinde de çalışılan ülke mevzuatının uygulanacağı belirtilmektedir. Bu kapsamda çalışanlar, işverenlerinden tüm yasal haklarını ve alacaklarını almaktadırlar. Ancak yine de Türkiye’ye döndüklerinde işverenlerine dava açmaktadırlar. Hem de son çıktığı işi dikkate alarak 10, 20, 30 yıllık geriye giderek dava açabilmektedir” ifadesini kullandı.
Kıdem ve ihbar tazminatlarına düzenleme
Yasal uyuşmazlıklar nedeniyle milyonlarca lira ödeme yaptıklarını belirten Koloğlu, şunları söyledi:
“Yurt dışı müteahhitlik hizmetleri istihdamın lokomotifidir. Ancak yurt dışında çalışan işçi sayımız azalmaktadır. Tercihimiz elbette Türk işçisi ile çalışmaktır. Ancak tazminatlar nedeniyle Türk işçisi çalıştırmamaktadırlar. Kıdem ve ihbar tazminatları için Borçlar Kanunu’ndaki 10 yıllık zamanaşımı süresi uygulanmaktadır. Dava açmak için uygun bir zamanaşımı süresinin tayin edilmesinin doğru olacağını düşünüyoruz. Kıdem tazminatı konusunda düzenli işleyen bir sistem olmalıdır.”
Ramazan Ağar, “Eğitime büyük önen veriyoruz.”
Türkiye YOL-İŞ Sendikası Başkanı Ramazan Ağar, toplantıda yaptığı konuşmada, sosyal diyalogun geliştirilmesi açısından bu tür toplantıların önem taşıdığını söyledi. İNTES ile YOL-İŞ’in birlikte kurdukları Türkiye Eğitim Şantiyesi (TES)’nin sosyal ortaklığın güzel bir örneği olduğunu belirten Ağar, “YOL-İŞ olarak eğitime büyük önem veriyoruz. Bu nedenle sendikamıza üye işçilerin iş kazası oranları daha düşüktür.” dedi.
Yedi yıllık bir mücadele sonucunda taşeron işçi konusundaki girişimden mutlu olduklarını belirten Ağar, “Ancak, bu işçilerin özel istihdam edilecekleri yolundaki açıklamalar bizi endişelendirmektedir. Kamuda adil bir personel rejimine girmemiz inşallah uzun sürmez. İşverenler de bizi çözüm ortağının bir parçası olarak görmelidir. Değişeceksek hep birlikte değişeceğiz” diye konuştu
Geleneksel toplantının onur konuğu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, İNTES’in 172. Geleneksel Toplantısın’da yaptığı konuşmada, “Biz güvenlikçi siyaset taraflısı değiliz, tam tersi siyasetin ve demokrasinin güvenliğini oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün ne yapıyorsak sorumluluğunu siyasi olarak alıyor ve sorumluluğunu siyasi olarak kabul ediyoruz. Bu millet bu ülkeyi idare edelim diye bize yetki vermiştir” dedi.
Önemli projelere imza atan Türkiye’nin 21. yüzyılda bir fırsat yakaladığını kaydeden Bakan Soylu, bu projelerden birisi olan Marmaray’ı Anadolu insanın dünyaya bir bayrak sallaması olarak nitelendirerek bunun “bir milletin kendini anlatma selamı olduğunu” söyledi.
Suriye’de daha bir ay öncesine kadar iddiasını farklı bir şekilde ortaya koyan Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’nın farklı bir yöne doğru gittiğine işaret eden Soylu, “Biz oyun kurmakta bu bölgede zorluk çekebiliriz. Ama, herkes bilsin ki bölgede istediğimiz oyunu da bozarız. Ama biz bu coğrafyada oyun bozmak için yokuz. Tam tersi, Türkiye bir barış adasıdır. Bu coğrafyanın kıymetini biliyoruz” dedi.
Türkiye’nin kendi adına bir ilerlemesi ve yolculuğu olduğuna değinen Soylu, bu yolculuğa devam edileceğini belirtti.
İlerlenebilecek tek yolun demokrasi ve milli irade olduğunu söyleyen Soylu, Türkiye’nin her alanda kendisine hedefler koyduğunu ve bu hedefleri ortaya koyabilen, yönetebilen, bu hedeflerden sapmamak için çaba sarf eden bir Türkiye tablosunun var olduğuna dikkati çekti.
Kayıt dışı oranı düşürüldü
Soylu, Türkiye’de çalışma hayatında kayıt dışı oranının %52’ler seviyelerden %32,05’lere geldiğini dile getirerek, bu rakamları %15’lere kadar düşürme konusundaki bir iddiayı ve iradeyi ortaya koyduklarının altını çizdi.
1 Kasım seçimlerinin milletin iradesiyle belirlendiğine vurgu yapan Soylu, “Bir takım çevreler bizi bir güvenlikçi siyaset anlayışı içerisinde olduğumuzu düşünerek eleştiriyorlar. Bu salonda açık bir şekilde, altını çizerek söylemek istiyorum, biz güvenlikçi siyaset taraflısı değiliz, tam tersi siyasetin ve demokrasinin güvenliğini oluşturmaya çalışıyoruz. Bugün ne yapıyorsak sorumluluğunu siyasi olarak alıyor ve sorumluluğunu siyasi olarak kabul ediyoruz. Bu millet bu ülkeyi idare edelim diye bize yetki vermiştir” diye konuştu.
Türkiye’de son dönemde yaşanan terör olaylarına ilişkin değerlendirmeler yapan Soylu şu değerlendirmelerde bulundu:
“Sonu nereye giderse gitsin, hangi nokta olursa olsun bizim millete olan sorumluluğumuz teröristi bu topraklardan temizleyip, silmek ve atmaktır. Çocukluğumdan beri siyasetin içindeyim. Hiç Dicle’yle konuştunuz mu bilmiyorum, ben Dicle’yle konuştum. Hiç Kızılırmak’la konuştunuz mu bilmiyorum, ben Kızılırmak’la konuştum. Hiç bu ülkede, bu ülkenin Toroslarıyla konuştunuz mu bilmiyorum ama ben Toroslarla konuştum. Hepimiz bu ülkeyi seviyoruz ve biz bu ülkeyi zengin, özgür, ayakları üzerinde duran ve milletin kardeş olduğu, birbirinin medeniyet değerlerine bağlı, yarına ait heyecanlarından vazgeçmemiş bir ülke olması yolundaki adımlarımızdan vazgeçmiyoruz. Önümüze ne çıkarsa çıksın. Hangi risk alınması gerekirse bu risklerin tamamı, Allah bizi korusun ki şahsımız adına değil aziz milletimiz ve bu topraklar adına alıp yarına ait bu yürüyüşümüzü hep birlikte sürdüreceğiz.”
Toplantı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu adına Orman ve Su İşleri Bakanlığı Ağaçlandırma Genel Müdürlüğü Ağaçlandırma ve Erozyon Kontrol Seferberliği Kampanyası kapsamında fidan dikilmesi için yapılan bağışa ilişkin sertifikaların sunulması ile sona erdi..