SALGIN HASTALIK DÖNEMİNDE İŞÇİ-İŞVEREN YÜKÜMLÜLÜKLERİ

Konuşmacı:

Şahin Çil, Yargıtay 9. H.D. Üyesi

3 Nisan Cuma günü gerçekleştirdiğimiz ikinci toplantımızın konuğu  Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Üyesi Şahin Çil oldu. Çil, Covid-19 koşullarında işçinin ödevleri ve işverenin yükümlülüklerine ilişkin bilgi verdi ve üye firma temsilcilerimizin sorularını yanıtladı.

Çil kısa çalışma uygulaması yapılmasının işçiye haklı fesih imkanı tanımayacağına açıklama getirdi.

İşçinin ücretsiz izni kabul etmediği takdirde bu zorlayıcı sebep gereği kıdem tazminatı ödemek kaydıyla sözleşmenin fesih edilebileceğini, şayet iki taraf da suskun kalırsa 1 haftalık yarım ücretten sonra işverenin ücret ödeme ve prim ödeme borcunun ortadan kalkacağına vurgu yaptı.

Covid-19 salgını kapsamına sokağa çıkma yasağına tabi 65 yaş ve kronik rahatsızlığı olanlar için takip edilebilecek yolu bir hafta yarım ücret ödenmesi, ücretli izinlerin kullandırılması, ücretsiz izin teklif edilmesi şeklinde olacağını söyleyen Çil, ücretsiz iznin sonlanması tarihinin karşılıklı kararlaştırılması gerektiğine vurgu yaptı.

Çil, yurt dışı projelerde çalışıp izin için ülkede bulunanların salgın nedeni ile sınırların kapatılması sonucunda çalıştıkları projelere dönüşleri sağlanamadığında ve Türkiye’de çalıştırılabilecek bir iş olmadığında geçerli nedenle kıdem ödenerek sözleşmenin fesih edilebileceğini belirtti.

İşçilerin izolasyonunun sağlanabilmesi açısından, işveren kurallarını işçinin kabul etmemesi durumunda önlemi kabul etmeyen işçinin geçerli nedenle çıkarılabileceğini belirtti.

Çil, İşyerinde yemek/yol parasının nakden karşılandığı durumlarda salgından ötürü evden çalışma modeline geçilmesi halinde yol parası ödenmesi gerekmeyeceğini ancak yemek ücreti ödenebileceğini anlattı.